טיפול פסיכולוגי בילדים ונוער

בקליניקה שלי ברעננה מתקיימים טיפולים רגשיים לילדים ולמתבגרים, ברוח הגישה הפסיכודינאמית והגישה הקוגניטיבית-התנהגותית (CBT). הילדים בהם אני מטפלת מגיעים אליי בשל מגוון רחב של סיבות, כגון: קשיים חברתיים, קושי בוויסות רגשי או בשליטה בכעסים, חוסר ביטחון עצמי ודימוי עצמי נמוך, תחושות עצבות, דיכאון או חרדה, וכן התמודדות עם שינויים משפחתיים (גירושים, מחלה, מעברים, מוות של בן-משפחה קרוב ועוד).

כפסיכולוגית קלינית, המתמחה בעבודה עם ילדים, מתבגרים והוריהם, מאחוריי שנים ארוכות של למידה אקדמית, הכשרה מקצועית, הדרכה והתנסות טיפולית, במהלכן רכשתי ידע רב וכלים להבנתם של תהליכים פסיכולוגיים, מודעים ושאינם מודעים. אני עובדת ברישיון שניתן לי מטעם משרד הבריאות, ומחויבת לעמידה בכללי האתיקה המקצועית ולשמירה מוחלטת על סודיות. חשוב לדעת כי טיפול פסיכולוגי בילדים שונה מטיפול במבוגרים, שכן נדרשת הבנה מעמיקה של תהליכים ושלבים התפתחותיים, והכשרה מקיפה ב"טיפול במשחק". זאת משום שדרכם של ילדים להביע את רגשותיהם ולהמשיג את עולמם הפנימי, היא לרוב פחות מילולית, והמשחק או היצירה מהווים עבורם שפה בה הם משתמשים כדי לבטא את עצמם.

בחדר הטיפול שלי קיים מגוון רחב של משחקי קופסה וקלפים, צעצועים וחומרי יצירה, כך שכל ילד מוזמן למצוא את השפה המתאימה לו, בהתאם לגילו, לתחומי העניין שלו ולרמת בשלותו הרגשית. המפגשים בינינו מתקיימים מדי שבוע, ביום ובשעה קבועים, כך שבחדר נוצר מרחב חופשי ובטוח שבו יכול הילד לבטא את עצמו. באמצעות הקשר הבין-אישי הייחודי שנוצר בינינו, אני לומדת בהדרגה על עולמו הפנימי ומזהה את המכשולים שבנפשו המונעים ממנו לממש את מלוא הפוטנציאל הגלום בו. עם ביסוס הקשר הטיפולי, אני מתחברת לילד ומסייעת לו לתרגם למילים את קשייו, לקיים עמי דיאלוג ולמצוא את חוזקותיו. במהלך המשחק יכול הילד לתרגל מיומנויות חברתיות ולשפר דפוסי ביטוי רגשי, ומתאפשרת עבודה טיפולית מעמיקה במקומות של קושי.

בעבודה עם מתבגרים השיחות והדיבור הופכים לערוץ העיקרי בטיפול, בעוד המשחק מקבל מקום משני יותר בקשר. כמו בטיפול פסיכולוגי במבוגר, בהדרגה הילד, או המתבגר, מבין טוב יותר את עולמו הרגשי, מתחבר לכוחותיו ומתחזק לקראת המשך ההתמודדויות ביומיום.

מפגשים עם ההורים הינם חלק אינטגרלי מהטיפול בילד ובמתבגר הצעיר. אני רואה בהורים שותפים החיוניים להצלחת התהליך הטיפולי. תדירותם של מפגשי הדרכת הורים נקבעת בהתאם לגיל הילד או המתבגר, ולסיבת הפנייה לטיפול. במקרה הצורך, ובהתאם להסכמת ההורים, מתבצעת גם עבודה מערכתית, מול הצוות החינוכי או גורמים טיפוליים אחרים.